Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Φακές (σούπα)

Υλικά για 4 άτομα

2 χούφτες φακές (θα με συγχωρέστε, άλλα δε μέτρησα γραμμάρια)
2-3 κρεμμύδια
1 φύλλο Δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ ζάχαρη
ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
πάπρικα γλυκιά προεραιτικά


Καλά ευκολότερο φαγητό δεν πρέπει να υπάρχει....
Και μιας και ο καιρός μας τα λέει λίγο περίεργα...παρότι είναι καλοκαίρι και δεν προτιμάμε ζεστές σούπες, οι φακές είναι μια επιλογή που είναι πάντα στο προσκήνιο.
Τα προσωπικά μου γκάλοπ λένε πως είναι για πολλούς, το αγαπημένο της οικογένειας των οσπρίων.

Καταρχήν οι φακές σε αντίθεση με τα υπόλοιπα όσπρια δεν θέλουν μούσκεμα-μούλιασμα.
Τις μαγειρεύουμε έτσι όπως είναι.


Παίρνουμε τα κρεμμυδάκια μας και τα τρίβουμε στον τρίφτη ή το Multi.
Ανάβουμε το μάτι στο φουλ (στο 9) σε μια κατσαρολίτσα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί (4-5 κουταλιές της σούπας), στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμυδάκι μας να τσιγαριστεί για 2-3 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε τις φακές.


Τα φέρνουμε μια βόλτα (ανακατεύουμε μια - δυο φορές δηλαδή) και προσθέτουμε αρκετό νερό, (3-4 ποτήρια) αν το δούμε πολύ δε θα πρέπει να μας ανησυχήσει καθώς θα εξατμιστεί.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας και το δαφνόφυλλο και το σκόρδο, κλείνουμε το καπάκι και αφηνουμε να πάρει βράση.
Όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε την φωτιά (στο 4-5) με κλειστό καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράζει για 1 ώρα.


Όσο οι φακές μας βράζουν εμείς ψιλοκόβουμε τις ντομάτες μας σε κυβάκια.
Τις μεταφέρουμε σ ένα μπολακι στο οποίο προσθέτουμε την ζάχαρη και λίγο αλάτι (όχι πολύ γιατί θα προσθέσουμε και αργότερα αν χρειαστεί) και πιπέρι.

Tip: Η ζάχαρη και το αλάτι έχουν την ιδιότητα να αφυδατώνουν τα λαχανικά και τα κάνουν να βγάζουν τα υγρά τους.


Μετά από 45 λεπτά με μία ώρα καλό θα ήταν να δοκιμάσουμε αν έχουν βράσει οι φακές μας.
Το πιθανότερο είναι πως ναι, οπότε ανεβάζουμε πάλι την θερμοκρασία της κουζίνας 
(για να μην σταματήσει ο βρασμός με την προσθήκη των κρύων υλικών)
και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα με την ζάχαρη και το αλάτι, πιπέρι, τον πελτέ ντομάτας και λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
Προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται και αφήνουμε να δέσει το φαγητό μας.
Χαμηλώνουμε και πάλι το μάτι και σπεπάζουμε με το καπάκι.

Tip: Όταν προσθέτουμε νερό σε κάποιο φαγητό θα πρέπει να είναι ήδη σε θερμοκρασία βρασμού γιατί αλλιώς θα σταματήσει ο βρασμός στην κατσαρόλα, κάτι που δεν το θέλουμε, οπότε αν έχουμε βραστήρα τον έχουμε ετοιμοπόλεμο, διαφορετικά σ ένα μικρο κατσαρολάκι ή μπρίκι βράζουμε το νερό που είναι να προσθέσουμε στο φαγητό μας.


Μετά από 10 λεπτά δοκιμάζουμε το φαγητό μας και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι.
Το πιθανότερο είναι να έχει βράσει αλλά επειδή ο βρασμός των οσπρίων εξαρτάται και από την ποικιλία τους μπορεί και όχι.
Αν τις θέλουμε πιο βρασμένες αφήνουμε μέχρι το σημείο που τις θέλουμε δοκιμάζοντας συνεχώς ώστε να φέρουμε το φαγητό εκεί που το θέλουμε σύμφωνα με τα γούστα μας.



Αν κάνει κρύο σερβίρονται ζεστές...αν όχι...ε αφήνουμε να κρυώσει λίγο...μην πλαντάξουμε κ απ τη ζέστη.
Και κρύες είναι το ίδιο νόστιμες!
Συνήθως σερβίρουμε με φέτα, αλλά θα σας πω ένα μυστικό (που δεν είναι και πολύ μυστικό....αλλά  πολλοί δεν το ξέρουν)
Το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, επομένως όταν τρώμε φέτα με τις φακές δεν παίρνουμε ποτέ το σίδηρο που περιέχουν.
Άρα προσπαθούμε να μην συνδυάζουμε φαγητά πλούσια σε σίδηρο (φακές, σπανάκι, συκώτι κλπ) με γαλακτοκομικά!


Καλή μας όρεξη λοιπόν!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου