Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

Το πιο απλο κέικ!

Υλικά

500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλυτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη 
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού γάλα
(ή μισό ποτήρι γάλα και μισό ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι)
1-2 βανίλια σε σκόνη
4 αυγά
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 -2 κ.σ. κακάο σκόνη
Κουβερτούρα (προαιρετικά)

Αρχικά ετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας και τα βάζουμε πάνω στο τραπέζι μας ώστε να είναι δίπλα μας (εκτός αν έχουμε μίξερ με βάση οπότε δε μας νοιάζει...) και ανάβουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς ώστε να προθερμανθεί.


Σ΄ενα μπολ βάζουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και το χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει αφράτο και να δούμε οτι παει να ''ασπρισει'' (περίπου 10 λεπτά)
Έπειτα προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά.


 Στη συνέχεια προσθέτουμε με την σειρά την βανίλια, τα αυγά και το μπέικιν πάουντερ,


Κατά την διάρκεια του χτυπήματος με το μίξερ σε τακτά χρονικά διαστήματα ανακατεύουμε καθαρίζοντας τα τοιχώματα του μπολ από το υλικό που πετάγεται, με μια σπάτουλα μαρίζ (αν δεν έχουμε μαρίζ, με ένα κουτάλι)


Μετά χαμηλώνουμε το μίξερ και προσθέτουμε κουταλιά - κουταλιά το αλεύρι και σιγά σιγά το γάλα, Μία το ένα, μία το άλλο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και να μην έχει σβώλους από αλεύρι.


Σε μια ξεχωριστή λεκάνη, βάζουμε το ένα τρίτο από το μείγμα μας, προσθέτουμε την σκόνη κακάο και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί.

 
'Επειτα αλευρώνουμε την φόρμα του κέικ ή το ταψί (22-24 εκ διάμετρο) ως εξής:
Αλείφουμε με ένα πινελάκι τον πάτο και τα τοιχώματα με βούτυρο και μετά βάζουμε μια κουταλιά αλεύρι ανακινώντας δεξιά αριστερά το σκεύος (σαν να κοσκινίζουμε) ώστε να παει παντού.


 Και τώρα βάζουμε το μισό από το λευκό μείγμα βανίλιας στην φόρμα του κέικ,
συνεχίζουμε με ολόκληρο το μείγμα σοκολάτας (σ αυτό το σημείο αν έχουμε επιλέξει να βάλουμε κουβερτούρα ''πασπαλίζουμε'' με την μισή ποσότητα) και
στο τέλος από πάνω ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα βανίλιας και ''πασπαλίζουμε'' με την υπόλοιπη κουβερτούρα.


Βάζουμε στον φούρνο και χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και αφήνουμε μια ώρα περίπου.
Προσοχή...ΔΕΝ ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πριν περάσουν τουλάχιστον 45-50 λεπτά γιατί ''θα κατσει'' και θα χάσουμε το φούσκωμα του κέικ.
(Γενικότερα δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου όταν ψήνουμε οτιδήποτε το οποίο θέλουμε να φουσκώσει.)


Μετά από μία ώρα περίπου θα αντικρίσουμε με συγκίνηση....αυτό....



Ε μετά...παίρνουμε τηλέφωνο την φιλενάδα μας να ρθει για καφέ και αράζουμε στην βεράντα ή στην αυλή ....


κ η μυρωδιά και η καλή παρέα...μπορεί να προσελκύσει και κανέναν ακόμα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου