Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Δυόσμος




Ο δυόσμος (mentha spicata) ή αλλιώς στα αρχαία ελληνικα ἡδύοσμος < ἡδύς + ὀσμή (γλυκια μυρωδια) ειναι ίσως το πιο δημοφιλές αρωματικό φυτό της Ελλάδας.
Καπου διαβασα το εξης ωραιο προσφατα...."Ο δυόσμος για τους Έλληνες ειναι ότι ο βασιλικός για τους Ιταλούς"!
Ειναι ενα φυτό, που δεν πρέπει να λείπει απο κανένα σπίτι καθώς χρησιμοποιειται κατα κόρον στη μαγειρική μας κ όχι μονο.
Εξαιρετικα διαδεδομένος στην λεκάνη της μεσογείου,χρησιμοποιείται στην μαγειρική, την ιατρική, την φαρμακοποιία, καθως και στην παρασκευή μύρου τα αρχαια χρόνια.
Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός τον χρησιμοποιουσαν ενατίον του βήχα και του πονόλαιμου.
Εκτός των άλλων ειναι αντισπασμωδικό εναντίον του λόξυγκα και το μασόυλημα των φύλλων του ανακουφιζει απο πονόδοντο και ημικρανίες.
Οι αρχαίοι Έλληνες μάλιστα, έτριβαν φύλλα δυόσμου στα τραπέζια τους πριν το φαγητό, είτε επειδή ηταν εντομοαπωθητικό, είτε γιατι η μυρωδιά του διεγείρει το πεπτικό σύστημα...

Το αφεψημα δυόσμου ενδείκνυται για την αϋπνία, τους πόνους της περιόδου και ως χωνευτικο.
Φήμες λενε πως μειώνει τα επιπεδα τεστοστερόνης γ' αυτο τα αγοράκια να μην πίνουν και πολύ συχνα, όπως επίσης να μην καταναλώνεται απο γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης. 
Οπως όλα τα βότανα να καταναλώνεται με μέτρο, γιατι σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικό για τα νεφρά και το συκώτι. 

Σαν φυτο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις...τολμω να πω πως δεν έχει καμία απαίτηση πέρα απο άφθονο νερό!
Μπορεί να ανταπεξέλθει το ίδιο καλά και σε γλαστρα και στον κήπο.
Πέρνει τα πάνω του την άνοιξη και το καλοκαίρι, χωρίς αυτο να σημαίνει πως χρειάζεται θέση με πολυ ηλιοφάνεια. Ιδανικη θέση για τον δυόσμο ειναι η ημισκιερή. 
Το ύψος του κυμαίνεται απο 30 εως 80 εκατοστά.
Η συγκομιδή του γίνεται όλο το χρόνο αλλά καλο θα ήταν να μαζεψουμε τα φύλλα του πριν ανθίσει.
(Όταν ανθίζει χάνει το πλούσιο αρωμά του) 
Ο πολλαπλασιαμος του γίνεται (ιδανικα) με ριζώματα ή σπορο και καταλληλη εποχη για αυτο ειναι το φθινόπωρο ή η άνοιξη. (θα πουμε σε επομενο θέμα πως γινεται)



Αν το φυτέψουμε στον κήπο θα πρέπει να προσέξουμε γιατί απλωνεται πολύ και γρήγορα και μπορεί να πνίξει τα διπλανά φυτά
Αν τον φυτέψουμε σε γλάστρα, ιδανική θα ηταν μια σχετικά ρηχή, με πλατύ στόμιο.
Το χειμώνα είναι πολύ πιθανό να ρίξει τα φύλλα του και να φαίνεται πως ''χάλασε'', αυτο δεν μας ανησυχει, καθώς με τις πρώτες ζεστές και ηλιόλουστες μερες της ανοιξης πετάει καινούρια φύλλα!

Διατηρείται:
(α)φρέσκος, στο ψυγειο σε καλά κλειστή πλαστική σακούλα για 4-5 μερες 
(β) αποξηραμενος σε γυαλινο βάζο στο ντουλαπι μας
(γ) σε παγακια μυρωδικων στην καταψυξη (αναμενεται συνταγη σε επομενο θέμα)

Στην μαγειρικη χρησιμοποιείται στα περισσότερα καλοκαιρινά φαγητα, οπως σε γεμιστα, ντολμαδες, κεφτέδες, σάλτσες, λαδερά και πολλά άλλα! 




Φύτεψε και συ το δικό σου γλαστρακι...!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου