Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014

Κουραμπιέδες

Υλικά:

450-500 gr μαργαρίνη ή (και) βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
100 gr ζάχαρη άχνη για το ζυμάρι (και άλλα 400 περίπου για το πασπάλισμα.)
2 κρόκοι κ 1 αυγό ολόκληρο
1 φλ. καφέ μπράντι (κονιάκ δηλαδή)
5 γρ μαγειρική σόδα
1 βανίλια
850-1000 gr αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
5 γρ μπέικιν πάουντερ
400 gr αμύγδαλα




Στις παρασκευές γλυκών...ο υπολογισμός της ποσότητας των υλικών ''με το ματι'' που σας έλεγα σε προηγούμενες συνταγές....δεν υφίσταται...γ αυτό πάρτε την ζυγαριά ανα χείρας και ξεκινάμε να ζυγίζουμε τα υλικά ώστε να τα έχουμε έτοιμα πάνω στο τραπέζι μας!
 
Πρώτη μας δουλεία είναι να ασχοληθούμε με τα αμύγδαλα, τα οποία θα ξεφλουδίσουμε και θα καβουρδίσουμε ως εξής:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και μόλις βράσει προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε για 1 λεπτό και στην συνέχεια σουρώνουμε.



Ακολουθεί το ξεφλούδισμα το οποίο γίνεται σχεδόν από μόνο του...
Με μια απλή κίνηση του χεριού, η φλούδα βγαίνει πανεύκολα και τοποθετούμε τα καθαρισμένα αμύγδαλα σ ένα ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα.



Καβουρδίζουμε το καθαρισμένο αμύγδαλο ψήνοντάς το στο φούρνο στους 200οC για 5-7 λεπτά




Στην συνέχεια το τρίβουμε στο multi, άλλα προσοχή...το θέλουμε αρκετά χοντροκομμένο. (μυστικό Νο1 για θεϊκό κουραμπιέ)


 Αφήνουμε το αμύγδαλο να κρυώσει και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.

Έπειτα κοσκινίζουμε το αλεύρι  (μυστικό Νο2 για θεϊκό κουραμπιέ) σ ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα σ'αυτο και το μπέικιν πάουντερ,
και διαλύουμε την μαγειρική σόδα μέσα στο φλυτζανάκι με το μπράντι.



Σ' αυτό το σημείο, αφού τα έχουμε όλα ζυγισμένα, κοσκινισμενα κ έτοιμα δίπλα μας ξεκινάμε να χτυπήσουμε το βούτυρο με το μίξερ. (Εμείς βάλαμε μισό-μισό μαργαρίνη-βούτυρο)
Προσοχή: Το βούτυρο πρέπει να το φέρουμε σε θερμοκρασία δωματίου. (το βγάζουμε από το ψυγείο 4-5 ώρες πριν ξεκινήσουμε το γλυκό )

Χτυπάμε το βούτυρο μόνο του για 4-5 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και χτυπάμε για άλλα 5-7 λεπτά, μέχρι να ''ασπρισει'' που λέμε.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αυγά και την βανίλια.



Σειρά έχει το μπράντι με την σόδα, άλλα θα το προσθέσουμε μαζί με μια κουταλιά από το αλεύρι για να μην ''κοψει'' το μείγμα μας.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα.


Η δουλειά μας με το μίξερ τελείωσε συνεχίζουμε με το χέρι.
Προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι εναλλάξ και ανακατεύουμε με πάρα πολυ απαλές κινήσεις, ισα ισα να ενσωματωθούν στο μείγμα μας.
η κίνηση του χεριού να γίνεται από κάτω προς τα πάνω
Μπορεί να μας πάρει αρκετή ώρα αλλά με τις απαλές, ανάλαφρες κινήσεις πετυχαίνουμε αφράτο μείγμα και επομένως αφράτο κουραμπιε,  (μυστικό Νο3 και σημαντικότερο για θεϊκό κουραμπιέ)
(σε καμία περίπτωση δεν ζυμώνουμε οπως θα ζυμώναμε ψωμί ή ζυμάρι για πίτα)


Μπορεί να μην χρειαστεί να βάλουμε όλο το αλεύρι.
Θέλουμε η ζύμη να είναι μαλακή και βουτυράτη, είναι έτοιμη οταν δεν κολλάει στα χέρια μας.

Και τώρα πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ότι σχήμα θέλουμε. Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη τεχνη αυτο...ετσι κ αλλιώς θα πεσει η ζάχαρη απο πάνω και δε θα φαίνεται τίποτα μετα.
Ακομα και τώρα που θα δώσουμε σχήμα στον κουραμπιέ δεν πρέπει να σφίγγουμε πολυ το ζυμάρι, παλι κάνουμε όσο πιο ελαφριές κινήσεις γίνεται.
Κάναμε 2 σχήματα...το εξής ψαγμενο και δύσκολο σχήμα των δαχτύλων του χεριού....
(Μπορει να φαίνεται λίγο ασχημούλικο, αλλά αυτά τα ''μπαλώματα'' μας δίνουν εξτρα τραγανά σημεία)



και στρογγυλά μπουκίτσες...



Τα τοποθετούμε σ ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.

Στο μεταξύ, μέχρι να ψηθούν έχουμε απλώσει στο τραπέζι μας μια λαδόκολλα και έχουμε ρίξει πάνω ζάχαρη άχνη.


Αφού ψηθούν τα βάζουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν για 5-10 λεπτά και έπειτα τα τοποθετούμε πάνω στην λαδόκολλα με την ζάχαρη άχνη και πασπλίζουμε και από την πάνω μεριά.





 
Μεταφέρουμε σε μια ωραία γιορτινή πιατέλα και πασπαλίζουμε με επιπλέον ζάχαρη


Και έτοιμες οι γιορτινές μπουκίτσες!!
Άντε και του χρόνου!





Κείμενο και συνταγη : Aunt Mary
Φωτογραφίες : Μαριέττα Φαμέλη
Listening Tο:  The Beatles - The night before






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου