Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

Μουσακάς

Η στιγμή που όλοι περιμέναμε...
Ο άρχοντας των φαγητών...

Αυτή τη φορά μαγειρέψαμε σπίτι του φίλου Κώστα.
Το παρόν ποστ συνοδεύτηκε από μεγάλο ενθουσιασμό γνωστών και φίλων οι οποίοι μόλις μάθανε ότι θα φτιάξουμε μουσακά πέρασαν ΕΝΤΕΛΩΣ τυχαία για επίσκεψη...
Επειδή όμως οι πάνσοφες γριές κουκουβάγιες, μαγείρισσα και φωτογράφος, αφουγκράστηκαν με σοφία το μέλλον... αποφάσισαν να φτιάξουν 2 ταψιά.
(Όπως αποδείχτηκε αργότερα, πολύ σοφά πράξαμε...)

Τα υλικά που ακολουθούν είναι για 1 ταψί...
Τώρα αν και εσείς έχετε κάποιο είδος μαζοχισμού  ή θέλετε να εντυπωσιάσετε τον περίγυρο... ή αν είστε κοπελίτσα για σπίτι και θέλετε να ρίξετε κανα γαμπρό ... ή έχετε φίλους με στομάχια και όρεξη ορκ, και θέλετε να φτιάξετε 2 ταψιά, τότε απλά διπλασιάστε τις ποσότητες!

Υλικά:
6-7 μελιτζάνες φλάσκες
6-7 πατάτες μέτριου μεγέθους
10 φρυγανιές
ελαιόλαδο

Για τον κιμά:
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 ξύλο κανέλα
7-8 μπαχάρια
1-2 γαρύφαλλα
1 φύλλο δάφνης
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 κύβο βοδινό (προαιρετικά)
1-2 ντομάτες
2 κ.σ πελτε ντομάτας
χυμός ντομάτας (passata)
Μισό ματσάκι μαιντανό
ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι - πάπρικα

Για την μπεσαμέλ:
1,2L γάλα
(προσωπικά προτιμώ εβαπορέ γάλα, δηλαδή 600-700ml γάλα εβαπορέ και το αραιώνω με την ίδια ποσότητα νερού)
αλεύρι (σκληρό) 15 κουταλιές περίπου
1 κύβο βοδινό
1 αυγό
1 κ.σ. βούτυρο
Μισό κ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1κ.γ κορν φλάουρ
αλάτι

Επειδή ο μουσακάς δεν είναι δύσκολο φαγητό αλλά παίρνει πάρα πολύ χρόνο, καλό θα ήταν ή τις μελιτζάνες με τις πατάτες ή τον κιμά να τα φτιάξουμε από την προηγούμενη μέρα.
Γίνεται να την ίδια μέρα φυσικά...αλλά θα κουραστούμε λίγο παραπάνω.


Ξεκινάμε πλένοντας τις μελιτζάνες.



Στην συνέχεια τις κόβουμε σε φέτες και τις βάζουμε σε μια λεκάνη ή κατσαρόλα ρίχνοντας ανάμεσα τους μπόλικο αλάτι.


Προσθέτουμε νερό και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν για μισή ώρα περίπου.



Τώρα έχουμε 2 επιλογές, ή να τις τηγανίσουμε ή να τις κάνουμε στο φούρνο.
Στο φούρνο γίνονται λίγο πιο ελαφριές μιας και απορροφούν λιγότερο λάδι αλλά είναι αυτονόητο ότι πιο νόστιμες και πιο μερακλίδικες γίνονται τηγανητές. Κάναμε και τα 2.


Επιλογή 1: Τηγάνισμα
Αφού έχει περάσει ένα μισαωράκι βάζουμε στο μάτι μια κατσαρόλα με μπόλικο λάδι
(Προτιμώ μισό - μισό, ελαιόλαδο - αραβοσιτέλαιο (ή ηλιέλαιο))
Αφού κάψει το λάδι, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες ίσα ίσα να πάρουν χρώμα, να μην μαγειρευτούν εντελώς, και τις βάζουμε σ ένα σκεύος που από πριν έχουμε βάλει απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να τραβήξει τα περιττά λάδια


Επιλογή 2: Φούρνος
Βάζουμε λαδόκολλα σ' ένα ταψί και τοποθετούμε τις μελιτζάνες την μια δίπλα στην άλλη, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς έως ότου να πάρουν χρώμα (15 - 20 λεπτά περίπου)



Στο μεταξύ έχουμε καθαρίσει τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες.
Τηγανίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο, ίσα να πάρουν χρώμα.


Κιμάς:
Αφού τελειώσαμε με τα τηγανίσματα..καιρός είναι να ασχοληθούμε με τον κιμά.
Ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο



Συνεχίζουμε με τον κιμά και αφήνουμε να τσιγαριστεί μαζί με το κρεμμύδι για 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρια, δάφνη, γαρύφαλλο) τον κύβο βοδινoύ και το σκόρδο.



 Προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να το σκεπάσει και αφήνουμε να βράσει για καμιά ώρα.
(στο διάστημα αυτό ελέγχουμε να μην σωθεί το νερό και μας αρπάξει)



Αφού περάσει μια ώρα προσθέτουμε την ντομάτα μας (ψιλοκομμένη) τον πελτέ και την passata.


Αφήνουμε να βράσει για ακόμη λίγη ώρα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Δεν θέλουμε ο κιμάς να είναι ''νερουλός''.



Μπεσαμέλ:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλη την ποσότητα του γάλακτος και δίπλα έχουμε ένα μπολ.
Σε αυτό το σημείο θα ονομάσουμε την κατσαρόλα ''σκευος Νο1'' και το μπολ ''σκεύος Νο2''



Μεταφέρουμε στο μπολ το ένα τρίτο της ποσότητας του γάλακτος.



Και τώρα αφού έχουμε ξεχωρίσει κατά αυτόν τον τρόπο το γάλα μας,
στην κατσαρόλα (Νο1) προσθέτουμε: ένα χτυπημένο αυγό, το βούτυρο, τον κύβο βοδινού, και το μοσχοκάρυδο.



και στο μπολ (Νο2) προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι  και το κορν φλάουρ ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός.


Στην συνέχεια βάζουμε την κατσαρόλα (Νο1) στην φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί το γάλα ανακατεύοντας συγχρόνως.
Προσοχή, δεν θέλουμε να ζεσταθεί πολύ σε αυτό το σημείο, η θερμοκρασία του γάλακτος να είναι ζεστή αλλά να την αντέχει το χέρι μας. (Επειδή δεν έχω θερμόμετρο δοκιμάζω την θερμοκρασία με το χέρι.)

Αφού λοιπόν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, μεταφέρουμε (ανακατεύοντας πάντα) το γάλα από το μπολ (Νο2), στην κατσαρόλα (Νο1)
Από δω και πέρα δεν κάνουμε τίποτα άλλο πέρα απ το να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Μπορεί να πάρει ώρα, θέλουμε την μπεσαμέλ αρκετά πηχτή, να ''στέκεται'' 




Και τώρα που τελειώσαμε με τα δύσκολα πάμε για το στρώσιμο...
Ξεκινάμε ρίχνοντας φρυγανιά στον πάτο του ταψιού (για να ρουφήξει τα πολλά λάδια) και έπειτα τοποθετούμε τις πατάτες την μία δίπλα την άλλη.


Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με τις μελιτζάνες...



Μέτα με μια στρώση κιμά...



Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση μελιτζάνες πάνω από τον κιμά...


 Και τέλος απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ...



Από πάνω πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά (για τραγανή κρούστα) πιπέρι και λίγο βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μια ώρα. (ανάλογα τον φούρνο)



Μετά από καμιά ώρα, με δάκρυα στα μάτια...θα αντικρίσουμε αυτό...





Προσπαθούμε να συγκρατηθούμε και να μην κόψουμε αμέσως κομμάτι γιατί θα διαλυθεί... Περιμένουμε λίγο....και καλή μας όρεξη...!!!




Ευχαριστούμε τον Ωών και τον Ανέστη για την ευγενική χορηγία της κουζίνας και τις άπειρες στιγμές γέλιου στον μαραθώνιο αυτό..!!!  <3

Κείμενο και συνταγη : Aunt Mary
Φωτογραφίες : Μαριέττα Φαμέλη
Listening Tο: Jethro Tull - A Song For Jeffrey






1 σχόλιο:

  1. πωπω φαγητάρα! Ακόμη τη θυμάμαι αυτή τη μέρα! <3
    βάζω 25 με τόνο (στα 10)

    ΑπάντησηΔιαγραφή